Hmmm...dat smaakt goed!

Of het nu gaat om een voeding voor de dagelijkse gezondheid, of een dieetvoeding die van levensbelang is, dierenvoeding werkt alleen als je huisdier het wil eten. Daarom kijkt Hill's naar de wetenschap om van een maaltijd een heerlijk, voldoening gevend moment te maken.


De deskundigen hebben het laatste woord

Elke dierenvoeding die we maken wordt beoordeeld door de honden en katten in ons Pet Nutrition Centre (PNC). Onze huisdier-collega's nemen hun werk heel serieus. En dat moet ook. Want zij beslissen welke smaken 'in de smaak vallen'.

Deze huisdieren krijgen heel veel liefde en aandacht, maar hebben daarnaast ook een belangrijke taak. Ze vertellen ons welke invloed onze voeding heeft op huisdieren: van hun neus tot hun staart. Denk bijvoorbeeld aan:

✔ Welke aroma's honden en katten aantrekkelijk vinden
✔ De smaken en structuren waar huisdieren dol op zijn
✔ De juiste grootte en vorm van elk van onze soorten voeding

De zoektocht naar de lekkerste dierenvoeding
Elk smaakprofiel dat we samenstellen, wordt verschillende keren beoordeeld op smaak door de honden en katten in het PNC. Zo kijken we welke smaken de voorkeur hebben. We bieden elke groep honden of katten verschillende voedingen aan en bekijken welke ze kiezen. We registreren de hoeveelheid voeding die elk huisdier eet en gebruiken deze gegevens om met zekerheid vast te kunnen stellen welke voeding in de smaak valt.


Aroma ontcijferen

Het aroma van een voer bepaalt al ver van de voerbak of een hond of kat er van wil gaan eten.

In één bepaalde dierenvoerproduct zijn tot wel 200 verschillende smaak-/geurmoleculen aanwezig. Als het meezit, kan een mens er 15 tot 20 van herkennen. Dankzij nieuwe technieken kunnen we in ons ultramoderne analytische laboratorium complexe smaken en geuren tot op moleculair niveau ontcijferen. Dit helpt ons om te begrijpen hoe een dier de sensatie van eten ervaart.


Het aromagram: geuren begrijpen

Om verschillende geurprofielen te kunnen vergelijken en nabootsen, moeten we ze eerst kunnen beschrijven. Ons panel van proefpersonen beschrijft de verschillende geurkenmerken nauwkeurig en in heldere taal. Beschrijvingen zoals 'geroosterd' en 'stevig' worden gebruikt om een uitgebreid smaakprofiel te creëren. Dit profiel noemen we het aromagram.

Elk aromagram werkt bijna als een 'smaakvingerafdruk' voor een bepaalde dierenvoeding. Door dieren aan een smaaktest mee te laten doen en deze profielen naast elkaar te leggen, krijgen we meer inzicht in de smaken die honden en katten aantrekkelijk of juist oninteressant vinden.


Structuur

Alle zintuigen bepalen dus of iets goed smaakt. Ook de fysieke kenmerken van het voer bepalen of je huisdier iets lekker vindt. Structuren die een voldaan gevoel geven en sterke geuren zorgen ervoor dat natvoer - gemalen, minced, pâté of stoofpotjes - in de smaak vallen.

Een beter brokje ontwikkelen

✔ De vorm van brokjes is aangepast aan verschillende voorkeuren en eetgemak
✔ Structuur speelt een rol en honden en katten kauwen hun brokjes op verschillende manieren
✔ De grootte van brokjes is belangrijk vooral voor honden: de grootte van het brokje moet passen bij de grootte van de hond