Atopische dermatitis en de huidbarrière bij honden: wat weten we?

Antonella Vercelli
Dr Antonella Vercelli heeft een passie voor dermatologie en oogheelkunde. Haar poliklinische ervaring begon tijdens haar universitaire jaren aan de faculteit van Turijn. Ze is medische directeur van een veterinaire kliniek in de stad Turijn. Tijdens haar carrière was ze herhaaldelijk betrokken als auteur van talrijke publicaties en organisator/spreker van nationale en internationale cursussen en congressen in dermatologie en oogheelkunde.

Dr Luisa Cornegliani
Dr Luisa Cornegliani heeft een bijzondere interesse in veterinaire dermatologie en interne geneeskunde. Ze is lid van de ESVD (European Society of Veterinary Dermatology) sinds 1996 en diplomaat bij de European College of Veterinary Dermatology sinds 2006. Daarnaast is ze docent en spreker op congressen en publiceerde ze vele artikelen over dermatologie.Atopische dermatitis bij de hond: uitleg & symptomen

De huid van honden en katten heeft een complexe structuur, waarvan het buitenste deel uit de opperhuid bestaat. Dit laatste vormt de belangrijkste bescherming tegen externe ziekteverwekkers, zoals chemische en fysische agentia. Tevens is het essentieel voor de instandhouding van de normale homeostase en voorkomt het binnendringen van allergenen en ziekteverwekkers. Met name de corneocyten, d.w.z. de meest oppervlakkige hoornlaag van de opperhuid, vormen een echte “barrière”. Bij honden met atopische dermatitis is de oppervlakte van de corneocyten veranderd en zijn de intercellulaire componenten beschadigd. De gezonde hoornlaag bestaat met name uit ceramiden (50%), vetzuren (10%), cholesterol (25%) en cholesterol geassocieerd met glycosylceramidederivaten (15%).

atopische dermatitis
Bij atopische honden zijn deze hoeveelheden echter kleiner waardoor een toename van zowel de uitwendige als de inwendige permeabiliteit van
de huid wordt veroorzaakt. Dit resulteert in een verhoogde uitdroging van de huid (TEWL of ‘Trans Epidermal Water Loss’ is tot ongeveer 3 keer verhoogd in vergelijking met gezonde honden) en een vergrote overdracht van allergenen. Het gevolg van deze afwijking is een verergering van de klinische symptomen en van het ontstekingsproces. Niet minder kritiek is de
toegenomen bacteriële adhesie aan corneocyten bij atopische honden als gevolg van een verstoorde barrière.Bij honden met atopische dermatitis is de oppervlakte van de corneocyten veranderd en zijn de intercellulaire componenten beschadigd.
De gezonde hoornlaag bestaat met name uit ceramiden (50%), vetzuren (10%), cholesterol (25%) en cholesterol geassocieerd met glycosylceramidederivaten (15%).


Behandeling hond met atopische dermatitis

De behandeling van atopische dermatitis moet daarom doeltreffende therapieën omvatten om de huidbarrière te herstellen. Met name moet worden getracht het gebrek aan (...)

Wil je verder lezen?

Om de rest van het artikel 'Atopische dermatitis en de huidbarrière: wat weten we?' te lezen vragen we je om in te loggen, of te registeren op de Hill's Veterinaire Academie.